19 Ekim 2017 Perşembe

Arsa sahipleri binanın iskânı alınmadığı gerekçesi dava açtı. Mahkeme tapuları iptal etti

Çok tartışılacak karar: Tapulu eviniz elden gidebilir


ANAYASA Mahkemesi (AYM), müteahhitten ev alan yüz binlerce kişiyi ilgilendirebilecek bir karara imza attı. Arsa sahipleri 24 yıl sonra, binanın iskânı alınmadığı gerekçesi dava açtı. Arsa sahipleri, müteahhitten ev alanların da sorumlu olduğu gerekçesi ile aldıkları tapuların iptalini istedi. Mahkeme tapuları iptal etti; Yargıtay da onadı. AYM’ye başvuran daire sahipleri "Parasını ödedik tapumuzu aldık. Şimdi evimiz elimizden alındı" diyerek son çare Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor.


Davaya konu bina Florya Şenlikköy Mahallesinde bulunuyor. 1985 yılında üç arsa sahibi müteahhit E. A. ile anlaşarak kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptı. 
dairelik binanın inşaatı için belirlenen süre 24 ay oldu. Anlaşmaya göre, müteahhit binayı tamamlayacak arsa sahipleri de, arsa payının bir bölümünü devredecekti. Sözleşme gereği söz konusu devir de yapıldı. İnşaat devam ederken müteahhit sahip olduğu payı başka kişilere sattı. Bina tamamlandı hem arsa sahipleri hem müteahhitten ev alanlar binada oturmaya başladı. Ancak binanın iskânı bulunmuyordu


TAPULAR İPTAL EDİLDİ
Arsa sahipleri, sözleşmenin yapılmasından 24 yıl sonra müteahhittin sattığı daireleri satın alan Faik-Sultan Tari çiftine karşı tapu iptal davası açtı. Bakırköy 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde 2009’da açılan davada müteahhittin ayıplı mal teslim ettiği öne sürüldü. Başvuruda binanın iskanının alınmadığı belirtilerek, müteahhit ile yapılan sözleşmenin iptali ve Tari çiftinin üstüne kayıtlı tapuların da iptali istendi.

HALEF OLARAK KABUL EDİLDİLER
Mahkeme davayı kabul etti. Mahkeme, Tari çiftini, müteahhittin halefi olarak görülmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme, Tari çiftinin müteahhittin yapması gerekenleri yapmaması halinde arsa paylarından haklarının doğmayacağını ve bu payların iptal edilebileceği riskini göze alarak tapuyu aldıklarına hükmetti. Mahkeme önce sözleşmeyi, daha sonra Tari çiftinin tapularını iptal ederek arsa sahiplerine devretti. Tari çifti kararın iptali için Yargıtay’a başvurdu. Temyiz incelemesini Yargıtay 15. Hukuk Dairesi yaptı. Daire, yerel mahkeme kararını onayarak Tari çiftini geri çevirdi. Bu kez karar düzeltme yoluna gidildi ancak sonuç değişmed

5 Ekim 2017 Perşembe

BENDE BU MİLLET NEREDE DİYORUM!!!!!!

Yunanistan’ın en az 250 bin Euro’luk ev satın alan yabancılara verdiği ‘altın vize’ye rağbette ilk üç sırayı Çin, Rus ve Türk vatandaşları aldı. Mülk edinerek 5 yıllık oturma izni alan Türk aile sayısı 137 olarak kayda geçti. Türkler ev alırken daha çok Atina’nın gözde semtlerini tercih etti.

TÜRKLER, Yunanistan’ın ‘altın vize’ (5 yıllık oturma izni) uygulamasından yararlanan yabancı vatandaşlar listesinde 3’üncü sırada yer alıyor. 2014 yılından bu yana, Yunanistan’da en az 250 bin Euro’luk gayrimenkul satın almaları şartıyla kişilere ve ailelerine 5 yıllık ikâmet izni sağlayan uygulamadan yararlanan yabancı vatandaşların toplam sayısı 4 bin193 olarak belirlendi. 
Yunanistan’da en çok ‘altın vize’ alanlar Çinliler. Geçen 3.5 yılda 797 Çin vatandaşı, önce oturma izni şartlarından gayrimenkul satın aldı, ardından da kendileri ve aileleri için vize başvurusu yaptı. 

Rusya vatandaşları listede ikinci sırada. Ruslar 359 gayrimenkul satın aldı, Yunan hükümeti 802 Rus vatandaşının ‘altın vize’ işlemlerini tamamladı.
Yunanistan’dan ‘altın vize’ alan Türkiye vatandaşlarının toplam sayısı ise 317. Ülkede gayrimenkul satın alan 137 Türkiye vatandaşı aileleri ile birlikte ‘altın vize’ başvurusunda bulunarak bu uygulamadan yararlandı. 

Listede Türkiye vatandaşlarını Lübnan (223 kişi), Mısır (217 kişi) Irak (214 kişi) Ukrayna (154 kişi), Suriye (141 kişi), ABD (127 kişi) ve Ürdün (101 kişi) takip ediyor. 

KİMLER ALABİLİYOR
Gayrimenkul sahibi olan üçüncü ülke vatandaşlarının anne ve babaları, evli olmaları durumunda eşleri ve 21 yaşından küçük çocukları ‘altın vize’ uygulamasından yararlanıyor. Mülk tapusu üzerinde olduğu müddetçe üçüncü ülke vatandaşının ikâmet izni yenileniyor. ‘Altın vize’ alanlara Yunanistan giriş yapmaları ya da aldıkları gayrimenkulde yaşamaları şartı koşulmuyor. 

Yunanistan’dan ‘altın vize’ aldıktan sonra bu ülkede sürekli yaşamaya başlayan Türkiye vatandaşı neredeyse hiç yok. 15 Temmuz’dan sonra başvurularda önemli bir artış da bulunmuyor. 

KİRAYA VERİYORLAR
Mülk edinmek için çoğunlukla başkent Atina’yı tercih eden Türkler, satın aldıkları daireyi ya kiraya veriyorlar ya da hafta sonları, bayram ve yaz tatilleri için kullanıyorlar. Yılın diğer bölümünde ise ‘airbnb’ gibi yollarla kiralayarak, dairelerinin masraflarını karşılıyorlar. Türkler Atina’da daha çok şehir merkezinde Kolonaki, Mets, Pangrati ile sahil semtleri Paleon Faliron, Glifada ve Vuliagmeni’yi tercih ediyorlar. Atina’yı Selanik ve adalar takip ediyor. Türkler, genellikle 250-400 bin Euro arasındaki evleri tercih ediyor. ‘Altın vize’ alanlar çoğunlukta işadamları, serbest meslek sahipleri ve emekliler.

3.5 YILDA 400 MİLYON EURO'LUK SATIŞ
YUNANİSTAN’daki emlak komisyoncularına göre, ülkede yaklaşık 3.5 yıldır devam eden ‘sermaye çıkışı denetimi’ sınırlamaları yüzünden ‘altın vize’ uygulaması için beklentiler gerçekleşemedi. 3.5 yılda, yabancı ülke vatandaşları sadece 400 milyon Euro’luk gayrimenkul satın aldı. Sınırlamalar kalktığında bu vize için başvuruların artması bekleniyor. Yunan hükümeti ise ‘altın vize’ uygulamasını genişletmeyi düşünüyor. En az 250 bin Euro’luk Yunan devlet tahvili ya da Yunan şirketlerinden hisse satın alanlara da ‘altın vize’ verilmesi gündemde.